onsdag 26 november 2008

Dags för en full installation

De problem jag har råkat ut för i mitt test av UBUNTU 8.10 verkar nästan alla vara relaterade till att jag har kört programmet från en CD, dvs bootat upp UBUNTU. Nu är det dags för en full installation. Jag har gjort en del eftersökningar på diverse UBUNTU forum gällande de problem jag har råkat ut för, och det samlade svaret var att köra en full installation.

Kenth Söderström

torsdag 20 november 2008

Vin- och matkultur i den högre skolan

För den som besöker Spanien, och då främst Malaga, finns det en del att göra när det gäller att avnjuta den spanska kulturen. Detta handlar inte bara om lite tapas, utan att få ta del av den kultur som funnits ända sedan början av det romerska riket. Det finns ett lokalt vin, Malaga Dulce, som tillverkas av 2 olika druvsorter, Moscatel och Pedro Ximenez. Detta är ett sött vin, som passar utmärkt till allt det goda som finns i tapasväg.

För den som vill avnjuta både tapas och denna utsökta dryck, som varierar väldigt mycket mellan olika tappningar rekommenderar jag en förutbestämd väg( det är bara att googla namnen så hittar ni dit) genom Malaga;

Börja er tur på La Casa Guardia, en bar med anor från 1860 talet. Stället är ofta packat med folk och med vackra tunnor fyllda med Malaga Dulce i olika tappningar. Efter ett par drinkar här(glasen är väldigt små) är det dags att besöka Quitapenas, för mer av den lokala drycken och påbörja ätandet av allt de goda de har att erbjuda. De har väldigt många tapasrätter som kommer från havet så detta är ett ställe för alla som älskar fisk och skaldjur.

Efter Quitapenas är det dags för en klassiker, bodegas El Pimpi. Rekommendationen är una botella de moscatel y una plata variada, att dela bland er som är med, en säker succé. Efter den andra måltiden är det dags att besöka Cortijo De Pepe, den bästa tapasbaren enligt en av mina före detta kollegor. Den ligger nedsänkt under marknivå och har mycket gott att erbjuda.

När kvällen börjar närma sig sitt slut är det dags att toppa allt med en personlig favorit, El Corolito(the argentine place). Detta ställe har nu flyttat in i bättre lokaler och serverar helt enkelt grymt goda rätter från Argentina. Ett måste helt enkelt. Efter en kväll likt denna har magen och själen fått sitt och man somnar med ett leende på läpparna.

Kenth Söderström

söndag 16 november 2008

Drivrutiner

Ett näst intill tomt skrivbord, endast två ikoner i det övre vänsta hörnet. Jag orienterar mig lite snabbt via de menyer som finns. Nätverksikonen finns i det högra hörnet, klickar på den och väljer mitt trådlösa nätverk. Det kopplas ned efter ett tag, ingen kontakt. Inte helt oväntat kanske, varför skall allt bara fungera med ett nytt operativsystem?

Jag försöker ändra inställningarna, skriva in IP-, DNS- och Gateway nummer men märker att det inte är möjligt att acceptera de nyss ifyllda siffrorna...

Hmm, det behövs säkert några nya drivrutiner för att detta skall kicka igång, svårt bara att hämta hem dem när jag inte är online. Får väl växla till Windows igen och söka lite efter hur andra har gjort detta tidigare.

Måste dock testa lite andra saker när jag ändå har påbörjat denna jämförelse. Jag stoppar in USB kabeln från en extern hårddisk och öppnar upp Filhanteraren. Det rasslar till och vips visas innehållet, och jag kan se den externa hårddisken. Navigerar mig fram till några filmer, tänkte se hur Mediaspelaren i UBUNTU är i jämförelse med Windows.

Naturligtvis startar inte den valda filmen eftersom eftersom det saknas drivrutiner. Vilken överraskning, inte! Det är bara att ladda ner dem då antar jag, utan att vara online...

Jag lämnar snabbt detta och letar reda på min digitalkamera, jag skall nämligen testa om bildhanteringsverktyget F-spot är något att ha. Jag stoppar in USB kabeln från kameran och öppnar Filhanteraren igen, dubbelklickar på ikonen och.....inget händer. Öppnar F-spot, väljer importera, och den hittar ingen ansluten kamera. Säkert någon drivrutin som saknas, eller inställning.

En kul start i alla fall, jakten går vidare.

Kenth Söderström

lördag 15 november 2008

Smaker från Australien

Jag blev bortbjuden på middag igår kväll, mycket gott och trevligt. Värden delar mitt intresse för vin och diskussionerna om denna ädla dryck pågick länge. Vi inventerade hans vinlager och beslutade oss för att öppna en flaska Brown Brothers, ett vin som jag rekommenderat honom att köpa och som skulle passa utmärkt till den kommande middagen.

För någon helg sedan smakade jag ett annat vin från Australien, som tidigare var en personlig favorit, nämligen Wolf Blass Yellow Label. Jag tyckte då att det hade tappat lite av sin charm, så mina förväntningar på Brown Brothers var lite nedskruvade.

Vinet var dock precis så bra som jag minns det och föll i värdens tycke, vilket var glädjande och öppnar upp nya intressanta möjligheter.

Kenth Söderström

onsdag 12 november 2008

Nu börjar det....

När UBUNTU startar, enormt mycket snabbare än Windows, har de valt ett brunt skrivbordsunderlägg. Tanken som far genom mitt huvud är; detta program är utvecklat av folket för folket och vem har då haft mandaten att bestämma att det ska vara ett brunt skrivbordsunderlägg som grundinställning? Jag blev helt paff.

Vad är nu då UBUNTU? Det är en community utvecklat operativsystem som kan användas i stationära datorer, bärbara datorer eller på servrar. Det kostar inget, det finns inga krångliga licenser och man kan ladda ner det, använda det och dela med sig av det till familj och vänner utan kostnad. Open source helt enkelt.

Och på svenska, vad betyder nu allt detta? Det är som ett Windows, som startar på typ 5 sek, stängs av på typ 1 sek, där du inte behöver bry dig om virusprogram,licenser eller live update.

Men, är det enklare och bättre än Windows?

Det är den stora frågan och det är det som jag ska söka svaret på.

Kenth Söderström

måndag 10 november 2008

Intrepid Ibex

Äntligen!

Datorn bootas om från en nybränd CD, känslan är som när man gjorde sin första flygresa till ett främmande land, när dörrarna öppnas på planet och man stiger ur. Frågorna finns där; kommer det verkligen att fungera som det trygga jag nu lämnat bakom mig?

Datorn rasslar till, skärmen är svart. Jag väljer Svenska som språk, datorn rasslar vidare. Sedan händer det, med stor stil mitt på skärmen......

UBUNTU


Mitt plan har lyft för att ta mig med på en ny spännande resa in i en helt ny värld.



Kenth Söderström

söndag 9 november 2008

Söndagens heta lista

I Dagens Nyheter på söndagar brukar Bengt-Göran Kronstam skriva artiklar, där han tipsar om diverse viner. Det intressanta med denna lista är dess genomslag, då vissa viner som finns med på hans lista försvinner från hyllorna på Systembolaget så snart det öppnar veckan efter.

Jag har vid flertalet tillfällen testat hans rekommendationer med varierande framgång, både gällande BiB och flaskor. Det finns, enligt mig, absoluta fynd att göra men även en del viner som man bör låta vara. Jag rekommenderar alla att läsa vad han skriver och testa diverse fynd som han nämner och skapa sin egen uppfattning.

Det finns många viner som är billiga per liter som rankas som fynd, där min erfarenhet säger mig att det enda bra med dem är det sk APK värdet, dvs alkohol per krona.

Kenth Söderström

lördag 8 november 2008

Faustino


Det är väl lika bra att gå in på detta ämne direkt. För en som gillar vin från Rioja var det en stor dag när jag fick åka till Faustino's centrallager i Malaga.

Utbudet var naturligtvis enastående och jag gjorde ett par mycket intressanta fynd, ett par flaskor av den utmärkta årgången 1995 samt en låda med 6 flaskor från 1982.

Förra helgen avsmakades en inflyttningspresent, en 96a, som en vän med delat vinintresse kom med under sommaren.




Kenth Söderström

torsdag 6 november 2008

Att lära av mästarna

Den stora konsten är ju inte att njuta av det goda vinet utan att kunna sätta ord på vad som kännetecknar respektive nyans och smak.

Jag har haft den stora förmånen att delta på en champagneprovning hemma hos den store himself; Rickard Julin. Att det är en konst att kunna sätta 49 av 50 sorter i en blindprovning inför publik, där det även ingick olika storlek på buteljerna( det varierar faktiskt enormt mycket i smak mellan en Magnumbutelj och en vanlig flaska), är det inget snack om. Det som gjorde mig mest brydd dock var hans otroliga förmåga att kunna sätta ord på hur det smakade.

I det senaste avsnittet av Boston Tea Party, som gästades av Carl-Jan Granqvist, hittade jag veckans absolut bästa kommentar; "du måste lära dig att hitta hem i din munhåla".

Det är väl inte svårare än så, eller?








Kenth Söderström

Då var det dags....

för mig att ge mig in i bloggvärlden. Tänker skriva en hel del om mitt intresse för vin och teknologi, tänka sig vilken blandning.

För närvarande är det spanska viner från Rioja som dominerar, helst då en trevlig årgång av Faustino eller varför inte en Marcqués de Cáceres.

Teknologi kommer att avhandlas i ett flertal inlägg, men dock senare.

Mer inom kort,

Kenth Söderström