torsdag 20 november 2008

Vin- och matkultur i den högre skolan

För den som besöker Spanien, och då främst Malaga, finns det en del att göra när det gäller att avnjuta den spanska kulturen. Detta handlar inte bara om lite tapas, utan att få ta del av den kultur som funnits ända sedan början av det romerska riket. Det finns ett lokalt vin, Malaga Dulce, som tillverkas av 2 olika druvsorter, Moscatel och Pedro Ximenez. Detta är ett sött vin, som passar utmärkt till allt det goda som finns i tapasväg.

För den som vill avnjuta både tapas och denna utsökta dryck, som varierar väldigt mycket mellan olika tappningar rekommenderar jag en förutbestämd väg( det är bara att googla namnen så hittar ni dit) genom Malaga;

Börja er tur på La Casa Guardia, en bar med anor från 1860 talet. Stället är ofta packat med folk och med vackra tunnor fyllda med Malaga Dulce i olika tappningar. Efter ett par drinkar här(glasen är väldigt små) är det dags att besöka Quitapenas, för mer av den lokala drycken och påbörja ätandet av allt de goda de har att erbjuda. De har väldigt många tapasrätter som kommer från havet så detta är ett ställe för alla som älskar fisk och skaldjur.

Efter Quitapenas är det dags för en klassiker, bodegas El Pimpi. Rekommendationen är una botella de moscatel y una plata variada, att dela bland er som är med, en säker succé. Efter den andra måltiden är det dags att besöka Cortijo De Pepe, den bästa tapasbaren enligt en av mina före detta kollegor. Den ligger nedsänkt under marknivå och har mycket gott att erbjuda.

När kvällen börjar närma sig sitt slut är det dags att toppa allt med en personlig favorit, El Corolito(the argentine place). Detta ställe har nu flyttat in i bättre lokaler och serverar helt enkelt grymt goda rätter från Argentina. Ett måste helt enkelt. Efter en kväll likt denna har magen och själen fått sitt och man somnar med ett leende på läpparna.

Kenth Söderström

Inga kommentarer: